Original «Bambi» av Clair Weeks

En av Clair Weeks skisser til Disney-filmen Bambi fikk jeg i gave av kona mi da vi giftet oss. Den enkle, nydelige blyanttegningen ble starten på en morsom hobby: å samle på original kunst fra klassiske tegnefilmer.

Clair Weeks jobbet i Walt Disneys studio fra 1936 til 1956. Dermed var han med fra den første langfilmen om Snehvit, helt frem til 50-talls filmer som f.eks. Peter Pan. Dette dådyret er selvfølgelig en studie til Bambi (1942). Weeks var en mester på levende dyr, og kunne skape realistiske figurer med bevegelse og personlighet. Til Bambi var han med i teamet som skapte selve bildefortellingen.

Weeks var misjonærsønn, født i India i 1911. Etter årene hos Disney dro Weeks tilbake til India for å hjelpe til med å bygge opp animasjonsbransjen der. Han er sett på som en av pionérene i indisk tegnefilm, og bisto med opplæring og filmproduksjon i 2 og et halvt år. Passende nok var hans første indiske film om The Banyan Deer.

Nettopp dette er så fasinerende med tegnefilm – det er tegninger – små kunstverk som er del av en større fortelling. En liten Bambi fra 1940 henger nå på veggen min i Norge. For nesten 80 år siden lå den på tegnebordet hos Disney, sammen med blyantspiss og røyksneiper. I mellomtiden har den kanskje vært innom 60-tallets India og blitt studert av unge animatører. Snakk om historiefortelling!

(ENG) I’m collecting original animation art. This is an original study for «Bambi» (Disney, 1942) by Clair Weeks.

Publisert av

Hans Jørgen Sandnes

Children's book illustrator, animator and cartoon creator at Sandnes Media. Dad, husband and ukulelebassplayer.

4 kommentarer om “Original «Bambi» av Clair Weeks”

  1. Fantastisk at du har dette kunstverket som Clair har skapt. Han var gift med min kusine, og det er flott å vite at dette er befinner seg hos en som verdsetter det.

    1. Så moro å høre fra deg! Det er ikke så lett å finne informasjon om Clair Weeks. Kanskje du har mer å fortelle? Hadde han relasjon til Norge på noen måte?

      1. Jeg har dessverre lite opplysninger om Clair, men hans svigermor Astrid Espedal (født Eriksen) var fra Oslo og hennes mann Åsmund Espedal var fra Jåttå i Stavanger. De emigrerte som unge til Amerika og fikk datteren Ellinor f. 1923 som giftet seg med Clair. Siste gangen jeg så Clair var han og Ellinor på norgestur og tror det var i 1993.
        Ellinor jobbet i India for FN og det tror jeg at også Clair var involvert i noen år. Kontakt meg gjerne hvis du tror jeg kan bidra med noe mer. Ha en flott sommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s