Om Hans Jørgen Sandnes

Foto: Atle Holtan
Foto: Atle Holtan
Hans Jørgen Sandnes (født 19. juni 1979 i Sandefjord) er en norsk illustratør og animatør. Han har blant annet regissert de ni klassiske tegnefilmene til Alf Prøysens barnesanger, kjent fra NRK Super. Han har også illustrert mer enn 30 barnebøker, blant annet jubileumsutgaven av Prøysens «Sirkus Mikkelikski» og nyillustrert Anne-Cath. Vestlys «Mormor og de åtte ungene» for Gyldendal. Sammen med Jørn Lier Horst har han laget bøkene om «Detektivbyrå nr. 2», som raskt har utviklet seg til å bli landets bestselgende barnebokserie med over 750.000 i opplag. Bøkene om «Detektivbyrå nr 2» er solgt til 19 land via Salomonsson Agency i Stockholm. Hans nyeste prosjekt er bildeboken «Det aller beste», i samarbeid med forfatter Maja Lunde.

Hans Jørgens tegninger kjennetegnes av klassisk håndverk og søte, barnevennlige figurer i en fargerik underholdningsstil. Inspirert av blant annet animasjonstradisjonen fra Disney har han regissert tegnefilmen til Prøysens regle «Geitekillingen som kunne telle til ti». Filmen ble produsert for NRK Super av Sandnes Media, der Hans Jørgen er medeier og regissør.
Sandnes har vært utvalgt til flere festivaler og utstillinger, og vant Amandus-prisen for sin første film.

Omtaler av utvalgte produksjoner:

ALF PRØYSENS BARNESANGER

«(filmene…) står for en kvalitet vi ikke har sett maken til innen tradisjonell tegnefilm i Norge tidligere. Ikke bare tar de tradisjonen med seg videre, de bidrar også til å løfte uttrykket mot nye høyder her til lands». Fra nettstedet Norsk Animasjon sin anmeldelse av DVDen «Musevisa og åtte andre Prøysenklassikere».

Etter å ha vunnet Amandus-prisen som 16 åring, fikk Hans Jørgen ideen til å lage Alf Prøysens barnesanger som tegnefilmer. Med Bolla Pinnsvin (1999) startet arbeidet som har ført til ni tegnefilmer for NRK Super: Bolla Pinnsvin (1999), Marte og Baldrian (2003), Musevisa (2005), Nøtteliten (2007) Helene Harefrøken, Kyllingen, Teddybjørnens vise, Bakvendtland og Blåbærturen (alle 2011). Filmene er moderne klassikere, som går på NRK regelmessig. Julen 2011 lanserte NRK og Walt Disney Home Entertainment filmene på DVD. Filmene er produsert av Sandnes Media as, med Hans Jørgen Sandnes som regissør, og havnet på 8. plass på VG lista med over 80.000 solgte kopier.

DETEKTIVBYRÅ NR. 2

«Humor og energi preger skikkelsene Hans Jørgen Sandnes har legemliggjort, de er tilgjengelige og gode å se på. På innsiden av bokens permer er Elvestad nedtegnet – det skaper oversikt, men også gjenkjennelse og kontinuitet i dette som nå er blitt en serie på fire bøker.» Fra NRKs anmeldelse av «Operasjon Påskelilje». Anmelder: Anne Cathrine Straume

«Sammen er de dynamitt, vår lokale krimforfatter Jørn Lier Horst og vår lokale animatør og tegner, Hans Jørgen Sandnes. Den nye krimserien for barn fenger fra første mysterium (…) Fortellingen er levende og driver leseren framover. Tegningene gir valør til historien. Hans Jørgen Sandnes har valgt paletten til den «gamle» krimsjangeren, og Mørkemannen i boka «Operasjon Mørkemann» blir ekstra skummel i Sandnes strek.» Terningkast 5 i Østlands-Postens anmeldelse av de to første bøkene.

Barnebokserien om detektivene Tiril og Oliver er skrevet av Jørn Lier Horst. De to første bøkene kom ut påsken 2013 og fikk terningkast 5 i Østlands-Posten. Bøkene har fått svært god mottakelse, og solgte seg raskt inn på bestselgerlistene. Bøkene er fengende og lettleste, og passer for 6-9 åringer.

MORMOR OG DE ÅTTE UNGENE

Bøkene vil denne gangen bli illustrert på nytt – og den ufordrende oppgaven har Hans Jørgen Sandnes tatt på seg. Både familien Vestly og forlaget er strålende fornøyd med resultatet, og håper alle gamle og nye lesere blir det samme. Gyldendal om de nye utgivelsene.

… den dyktige Hans Jørgen Sandnes er fra i år fast tegner på Anne-Cath. Vestlys Jul: Mormor og de åtte ungene. Dette er hans debut som tegneserietegner, men det skulle man ikke tro når man leser heftet. Klare, varme tegninger som driver handlingen frem over sidene i et rolig tempo som mindre barn (og voksne) riktig kan kose seg med. Julehefter.no om Mormor-juleheftet

Åpningssporet Enebarndrøm er etter min mening filmens suverene høydepunkt; en drømmesekvens der Mona danser rundt i en solmettet park omgitt av hvitkledde mennesker og innskutte animasjonsfigurer. Her er det selvsagt tydelige Disney-referanser, både visuelt og musikalsk. Kanskje har man til og med lyttet til noe av Sherman-brødrenes musikk for den amerikanske animasjonslegenden. Det er stilrent, ærbødig og oppmerksomhetsfangende. Montages.no om filmen «Mormor og de åtte ungene» der animasjonene er laget av Sandnes Media AS med animasjonsregi av Hans Jørgen Sandnes.

I 2013 startet nyutgivelsen av Anne-Cath. Vestlys klassiske bøker. Hans Jørgen fikk i oppdrag å illustrere dem på nytt, og føre videre arven etter Johan Vestly som illustrete de originale bøkene.

THE PRIEST AND HIS SERVANT BALDA

«A delight from start to finish» The Irish Examiner

I 2007 var Hans Jørgen Sandnes art-director for den animerte operaen «The Priest and his sevant Balda» der animasjon og dukketeater smeltet sammen på scenen, sammen med fullt orkester, operakor og solister. Her designet Sandnes animasjoner, baktepper, dukker og alle andre effekter. Prosjektet hadde premiere på den anerkjente musikk-kongressen WASBE i Irland, og ble av The Irish Examiner kalt «A delight from start to finish» og «An absorbing and facinating evening» av The Irish Times. Avisen kåret den også til et av Irlands musikalske høydepunkt i 2007. Forestillingen ble i 2011 satt opp igjen i Kerkrade, Nederland, på WMCs 60-års jubileum, for over 1000 tilskuere.

ANIMASJONSKURS og TEGNEFORESTILLINGER

«Animatøren Hans Jørgen «Bolla Pinnsvin» Sandnes demonstrerer sin kunst «live» – han tegner på sin dataskjerm og streken overføres direkte på storskjerm slik at alle kan følge den. Direkte imponerende!»
Fra Mona Levins anmeldelse av forestillingen «Jul i Prøysenland»
Hans Jørgen har i en årrekke holdt tegneforestillinger og animasjonskurs for barn og voksne. Du kan lese mer om animasjonskursene på animationworkshop.tumblr.com

6 kommentarer om “Om Hans Jørgen Sandnes”

 1. Veldig, veldig interessant å se hva du og dere gjør! Streken din er uvanlig dreven og håndverket imponerende profesjonelt! Også gøy å se salgsapparat og nettpresentasjon! Ønsker dere all mulig suksess!

  Kollegial hilsen Svein,
  også tegner fra Vestfold

 2. Tusen takk for utrolig hyggelig tilbakemelding!
  Kollegial hilsen tilbake, fra Hans Jørgen

 3. Ligger her i senga med iPad og dattera på 2 år og koser oss denne søndag morgen og finnner dine Prøysen tegnefilmer på NRK Nett TV. Fantastisk. Dattera lå helt stille og fulgte nøye med på alle episodene.
  Bruker du ToonBoom eller noe?

  1. Tusen takk, så hyggelig å høre! Programmet vi bruker heter TVPaint. Hils to-åringen fra Nøtteliten, Helene Harefrøken og meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s