Om Hans Jørgen Sandnes

Foto: Atle Holtan
Foto: Atle Holtan

Omtale hentet fra norskanimasjon.no

I Larvik – passelig på siden av brorparten av det etablerte filmmiljøet – har Hans Jørgen Sandnes (f. 1979) sin arbeidsplass. Siden 2010 har han vært deleier i Sandnes Media og sammen med sin produsentfar, Sven Erik Sandnes, har han vært den mest stabile leverandøren av klassisk tegnefilm i Norge på denne siden av Bjørn Aronsen (1926-1994). 

Allerede som 20-åring debuterte Hans Jørgen som animasjonsregissør med en film basert på Alf Prøysens Bolla Pinnsvin. Med denne enkle tegnefilmen og en folkekjær vise som lydspor, beseglet Sandnes karrieren som animasjonsfilmskaper. Iløpet av de 12 neste årene produserte familien Sandnes intet mindre enn ni tegnefilmer alle sammen basert på Prøysens viser. Da alle Prøysen-filmene ble DVD-lansert som Musevisa og åtte andre Prøysenklassikere i 2011, gav norskanimasjon.no karakteren 5 av 7 mulige.

Det er ikke bare som filmskaper Hans Jørgen gjør seg bemerket. De senere årene har han også bidratt som illustratør på en rekke suksessfulle bokutgivelser. Mest markant har vært krimserien Detektivbyrå nr. 2 skrevet og utviklet sammen med Jørn Lier Horst. Opplaget er på over 500.000 bøker og blir i disse dager oversatt for lansering i utlandet. I forbindelse med at Sandnes Media gjorde tittelsekvensen til den nye filmen om Mormor og de åtte ungene (2013), illustrerte også Hans Jørgen nyutgivelsen av Anne-Cath. Vestlys bokserie om den vitale mormoren.


Omtaler av utvalgte produksjoner:

ALF PRØYSENS BARNESANGER

«(filmene…) står for en kvalitet vi ikke har sett maken til innen tradisjonell tegnefilm i Norge tidligere. Ikke bare tar de tradisjonen med seg videre, de bidrar også til å løfte uttrykket mot nye høyder her til lands». Fra nettstedet Norsk Animasjon sin anmeldelse av DVDen «Musevisa og åtte andre Prøysenklassikere».

Etter å ha vunnet Amandus-prisen som 16 åring, fikk Hans Jørgen ideen til å lage Alf Prøysens barnesanger som tegnefilmer. Med Bolla Pinnsvin (1999) startet arbeidet som har ført til ni tegnefilmer for NRK Super: Bolla Pinnsvin (1999), Marte og Baldrian (2003), Musevisa (2005), Nøtteliten (2007) Helene Harefrøken, Kyllingen, Teddybjørnens vise, Bakvendtland og Blåbærturen (alle 2011). Filmene er moderne klassikere, som går på NRK regelmessig. Julen 2011 lanserte NRK og Walt Disney Home Entertainment filmene på DVD. Filmene er produsert av Sandnes Media as, med Hans Jørgen Sandnes som regissør, og havnet på 8. plass på VG lista med over 80.000 solgte kopier.

DETEKTIVBYRÅ NR. 2

«Humor og energi preger skikkelsene Hans Jørgen Sandnes har legemliggjort, de er tilgjengelige og gode å se på. På innsiden av bokens permer er Elvestad nedtegnet – det skaper oversikt, men også gjenkjennelse og kontinuitet i dette som nå er blitt en serie på fire bøker.» Fra NRKs anmeldelse av «Operasjon Påskelilje». Anmelder: Anne Cathrine Straume

«Sammen er de dynamitt, vår lokale krimforfatter Jørn Lier Horst og vår lokale animatør og tegner, Hans Jørgen Sandnes. Den nye krimserien for barn fenger fra første mysterium (…) Fortellingen er levende og driver leseren framover. Tegningene gir valør til historien. Hans Jørgen Sandnes har valgt paletten til den «gamle» krimsjangeren, og Mørkemannen i boka «Operasjon Mørkemann» blir ekstra skummel i Sandnes strek.» Terningkast 5 i Østlands-Postens anmeldelse av de to første bøkene.

Barnebokserien om detektivene Tiril og Oliver er skrevet av Jørn Lier Horst. De to første bøkene kom ut påsken 2013 og fikk terningkast 5 i Østlands-Posten. Bøkene har fått svært god mottakelse, og solgte seg raskt inn på bestselgerlistene. Bøkene er fengende og lettleste, og passer for 6-9 åringer.

MORMOR OG DE ÅTTE UNGENE

Bøkene vil denne gangen bli illustrert på nytt – og den ufordrende oppgaven har Hans Jørgen Sandnes tatt på seg. Både familien Vestly og forlaget er strålende fornøyd med resultatet, og håper alle gamle og nye lesere blir det samme. Gyldendal om de nye utgivelsene.

… den dyktige Hans Jørgen Sandnes er fra i år fast tegner på Anne-Cath. Vestlys Jul: Mormor og de åtte ungene. Dette er hans debut som tegneserietegner, men det skulle man ikke tro når man leser heftet. Klare, varme tegninger som driver handlingen frem over sidene i et rolig tempo som mindre barn (og voksne) riktig kan kose seg med. Julehefter.no om Mormor-juleheftet

Åpningssporet Enebarndrøm er etter min mening filmens suverene høydepunkt; en drømmesekvens der Mona danser rundt i en solmettet park omgitt av hvitkledde mennesker og innskutte animasjonsfigurer. Her er det selvsagt tydelige Disney-referanser, både visuelt og musikalsk. Kanskje har man til og med lyttet til noe av Sherman-brødrenes musikk for den amerikanske animasjonslegenden. Det er stilrent, ærbødig og oppmerksomhetsfangende. Montages.no om filmen «Mormor og de åtte ungene» der animasjonene er laget av Sandnes Media AS med animasjonsregi av Hans Jørgen Sandnes.

I 2013 startet nyutgivelsen av Anne-Cath. Vestlys klassiske bøker. Hans Jørgen fikk i oppdrag å illustrere dem på nytt, og føre videre arven etter Johan Vestly som illustrete de originale bøkene.

THE PRIEST AND HIS SERVANT BALDA

«A delight from start to finish» The Irish Examiner

I 2007 var Hans Jørgen Sandnes art-director for den animerte operaen «The Priest and his sevant Balda» der animasjon og dukketeater smeltet sammen på scenen, sammen med fullt orkester, operakor og solister. Her designet Sandnes animasjoner, baktepper, dukker og alle andre effekter. Prosjektet hadde premiere på den anerkjente musikk-kongressen WASBE i Irland, og ble av The Irish Examiner kalt «A delight from start to finish» og «An absorbing and facinating evening» av The Irish Times. Avisen kåret den også til et av Irlands musikalske høydepunkt i 2007. Forestillingen ble i 2011 satt opp igjen i Kerkrade, Nederland, på WMCs 60-års jubileum, for over 1000 tilskuere.

ANIMASJONSKURS og TEGNEFORESTILLINGER

«Animatøren Hans Jørgen «Bolla Pinnsvin» Sandnes demonstrerer sin kunst «live» – han tegner på sin dataskjerm og streken overføres direkte på storskjerm slik at alle kan følge den. Direkte imponerende!»
Fra Mona Levins anmeldelse av forestillingen «Jul i Prøysenland»
Hans Jørgen har i en årrekke holdt tegneforestillinger og animasjonskurs for barn og voksne. Du kan lese mer om animasjonskursene på animationworkshop.tumblr.com

6 tanker på “Om Hans Jørgen Sandnes”

  1. Veldig, veldig interessant å se hva du og dere gjør! Streken din er uvanlig dreven og håndverket imponerende profesjonelt! Også gøy å se salgsapparat og nettpresentasjon! Ønsker dere all mulig suksess!

    Kollegial hilsen Svein,
    også tegner fra Vestfold

  2. Ligger her i senga med iPad og dattera på 2 år og koser oss denne søndag morgen og finnner dine Prøysen tegnefilmer på NRK Nett TV. Fantastisk. Dattera lå helt stille og fulgte nøye med på alle episodene.
    Bruker du ToonBoom eller noe?

    1. Tusen takk, så hyggelig å høre! Programmet vi bruker heter TVPaint. Hils to-åringen fra Nøtteliten, Helene Harefrøken og meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Barnebokillustratør, animatør og tegnefilmskaper i Sandnes Media. Bor sammen med kone, to barn, og en ukulelebass.

%d bloggers like this: